Το Μικροβίωμα της Μητέρας, του Εμβρύου & η Ανάπτυξή του

Το μικροβίωμα του εντέρου, θα λέγαμε πως είναι μια κοινότητα μικροοργανισμών (βακτήρια, παράσιτα, ιοί, κλπ) που κατοικοεδρεύει στον εντερικό μας σωλήνα.
Το μικροβίωμα του καθενός μας είναι μοναδικό. Επηρεάζεται από το τι τρώμε, τις συνήθειες, ασθένειες, συμπεριφορές και το περιβάλλον μας.
Όσο περίεργο κι αν φαίνεται τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις!
Διαρκώς έρχονται νέα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου με τον εγκέφαλο και την νευροανάπτυξη. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς του βρέφους είναι μια παρατεταμένη, δυναμική διαδικασία που ξεκινά λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.
Ο αποικισμός όμως των μικροβίων ξεκινά πολύ πιο πριν από την ωρίμανση του νευρικού μας συστήματος και συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου.
Το μικροβίωμα της μητέρας μπορεί να επηρεάσει προγεννητικά αλλά και μεταγεννητικά (μέθοδος τοκετού, θηλασμός) την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και μπορεί να τροποποιήσει τη σύνθεση του μικροβιώματος του βρέφους, κι άρα την νευροανάπτυξή του.
Άρα οι διαταραχές στο μικροβίωμα της εγκύου μπορεί να επηρεάσουν την πνευματική και φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως μέσω μεταβολικών δυσρυθμίσεων. Η χορήγηση για παράδειγμα αντιβιοτικών σε μια έγκυο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες αγχώδεις συμπεριφορές και μειωμένη κοινωνικότητα στους απογόνους της!
Η διατροφή, οι ασθένειες, οι λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά, κλπ. μπορούν να αλλάξουν την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Φυσικά η άσκηση μεσαίας ή υψηλής έντασης)τροποποιεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου ένεκα της της επίδρασής της στην ενεργειακή ομοιόσταση.
Αν και πολλά έχουν γραφτεί για την μεταφορά του μικροβίωματος της μητέρας στο νεογέννητο, για την επίδραση της προγεννητικής άσκησης στο μικροβίωμα της μητέρας έχουμε ελάχιστες αναφορές, κυρίως από έρευνες που έχουν γίνει σε επίμυες. Οι μελέτες αυτές αναφέρουν μείωση των δυσμενών κι ενίσχυση των ωφέλιμων βακτηρίων
Σε έγκυες γυναίκες έγιναν ακόμη λιγότερες έρευνες. Σε αυτές φαίνεται πως η άσκηση αλλοιώνει το μικροβίωμα των εγκύων χωρίς όμως να μπορούμε να εξάγουμε ακόμη επιλήψιμα αποτελέσματα.
We are in touch
– Hunter et al (2023)
– Querdasi et al (2023)
– Valdes et al (2018)
– Keri et al (2021)
– Jena et al (2020)
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.