ΠΟΤΕ; ΠΩΣ και ΠΟΣΟ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ;

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δρομικού κινήματος, οι γυναίκες δρομείς είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 2018, το 50,24% των δρομέων ήταν γυναίκες.
Οι γυναίκες λοιπόν αδιαμφισβήτητα αγαπάνε το τρέξιμο. Κι επιθυμούν να συνεχίσουν να τρέχουν στην εγκυμοσύνη τους κι αμέσως μετά τον τοκετό.

Ερωτήματα του τύπου πότε, πως και πόσο να τρέχω, τώρα που γέννησα, ανακύπτουν συχνά και προβληματίζουν έντονα τη νέα μαμά που συνήθιζε να τρέχει.

Μεταφέρω αυτούσια όσα έλεγα προχθές σε μια γυναίκα που γέννησε πρόσφατα και το τρέξιμο είναι κομμάτι της ζωής της:

– Προτίστως χρειάζεται να αποκατασταθείς από τον τοκετό, να επουλωθούν οι τραυματισμένοι ιστοί και να νιώσεις έτοιμη βιολογικά αλλά και ψυχοκοινωνικά.

– Αρχικά ξεκίνα με περπάτημα. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τη γέννα.

– Όταν φτάσεις να περπατάς ≈ 30 min, χωρίς αίσθημα βάρους ή πίεσης στον κόλπο και χωρίς απώλεια ούρων τότε μπορείς να αρχίσεις να ενσωματώνεις στο περπάτημα σου διαστήματα με τρέξιμο.

– Στην αρχή υπολόγισε τον όγκο της προπόνησης με βάση το χρόνο κι όχι την απόσταση.

Πχ τρέξε 1min και περπάτα 2min κι όχι να τρέξεις 0,5 km και να περπατήσεις 1km.
Ένα δοκιμασμένο μοντέλο για να ξεκινήσεις είναι: 30sec τρέξιμο / 1- 2min περπάτημα.

-Όταν τίθεται θέμα αλλαγής έντασης ή όγκου πρώτα άλλαξε τον όγκο (κι όχι πάνω από 10% κάθε εβδομάδα): αύξησε τα χιλιόμετρα ή τη διάρκεια τους τρεξίματος κι ένταξε τα σπριντάκια αργότερα στο πρόγραμμα σου.

– Πριν ξεκινήσεις το τρέξιμο θα πρέπει η φυσική σου κατάσταση να φτάσει στα προ της κύησης επίπεδα. Συνεδρίες λειτουργικής προπόνησης, προπόνησης κινητικότητας κι ευκαμψίας (πχ του θώρακα, και των ισχίων) και μυϊκής ενδυνάμωσης (μυών πυελικού εδάφους, ισχίων, κάτω άκρων, κορμού αλλά και του διαφράγματος) είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να ενταχθούν στον εβδομαδιαίο σχεδιασμό πριν ξεκινήσεις κι όσο συνεχίζεις το τρέξιμο.

– Αν εμφανίσεις ακράτεια, ή νιώσεις πίεση ή αίσθημα βάρους στον κόλπο πρέπει να σταματήσεις το τρέξιμο και να επιστρέψεις και πάλι στο περπάτημα.
– Η έλλειψη ύπνου, η κούραση και η κατάθλιψη ενοχοποιούνται για ενίσχυση των μυοσκελετικών πόνων παρά το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλει στη βελτίωση και των τριών.
Take your time

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.