ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΙΣ ΟΥΛΕΣ ΜΟΥ

Από την 6η εβδομάδα μετά το τοκετό, γνωρίζουμε πλέον απ΄ τη βιβλιογραφία ότι, η γυναίκα που έχει γεννήσει με ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ θα πρέπει ν αρχίσει να ασχολείται με την κινητοποίηση και κινητικότητα της ΟΥΛΗΣ της. Θα πρέπει δηλαδή να αρχίσει με τα δάχτυλα της να αγγίζει την ουλή και να της κάνει ήπιο απαλό μασάζ προς όλες τις κατευθύνσεις, όσο δυσάρεστο, άβολο ή ανατριχιαστικό κι είναι αυτό στην αρχή.

Κυκλικές κινήσεις, διαγώνιες, κάθετες ή εγκάρσιες προς την ουλή κινήσεις, με τα δάχτυλα του ενός χεριού ή και με τα δάχτυλα των δυο χεριών κάνοντας ήπιες διατάσεις (τεντώματα) στην ουλή, είναι μερικές μόνο από τις τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει, 1-3 φ/ημέρα. Ιδανικά προτείνεται μετά από το ντουζ της κι όταν το μωρό κοιμάται, με χρήση ή όχι ελαίων. Ό,τι ταιριάζει περισσότερο σε κάθε γυναίκα.

Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει θα βοηθήσει το σώμα της να μη νιώσει κανένα πόνο ή περιορισμό εξαιτίας της ουλής. Διότι μια πληγή που επουλώνεται αλλοιώνει τη δυναμική των ιστών τροποποιώντας τη μηχανική τάση της περιοχής κι όχι μόνο: η αλλοίωση της τάσης επηρεάζει τη λειτουργία τόσο των τοπικών όσο και των γειτονικών μυών και δομών.

Ό,τι ισχύει για την ουλή της καισαρικής τομής ισχύει και για τις ουλές που υπάρχουν στο ΠΕΡΙΝΕΟ. Αν δηλαδή το περίνεο σκίστηκε ή ράφτηκε κατά τον τοκετό τότε και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ακριβώς ότι ισχύει και για τη φροντίδα της ουλής της καισαρικής τομής. Θα πρέπει δηλαδή οι ουλές του περίνεου, από την 6η εβδομάδα μετά τον τοκετό, να αρχίσουν να δουλεύονται είτε από την ίδια τη γυναίκα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό από εξειδικευμένους παρόχους μαιευτικής φροντίδας (μαίες ή φυσιοθεραπευτές).

Αν οι άνωθεν πληροφορίες είναι χρήσιμες για σένα και θα ήθελες να τις συνοδεύσουμε με ένα ενδεικτικό βίντεο παρακαλώ αφήστε από κάτω ένα σχόλιο.

Enjoy

Goom, Donnelly, Brockwell. (2019). Returning to running postnatal – guidelines for medical, health and fitness professionals managing this population
#scar #mum #ccectionrecovery #human_mama #human_mama_trainers #human_mama_team #perinealmassage

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.