Να μη γυμνάζεται η έγκυος από ύπτια κατάκλιση: μύθος ή αλήθεια;

Μύθος ή αλήθεια;

Να μη γυμνάζεται η έγκυος από ύπτια κατάκλιση.

Τι πιστεύαμε μέχρι τώρα:

Ότι υπάρχουν ενδείξεις πως όταν η έγκυος ξαπλώνει ανάσκελα παρατεταμένα τότε η μήτρα ακόμη και σε ηρεμία, μετά την 24η εβδ κύησης ή νωρίτερα σε πολύδυμη εγκυμοσύνη, μπορεί να συμπιέσει την κάτω κοίλη φλέβα με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες (έως και 10%) να εμφανίσουν συμπτωματική υπόταση. Σε δεύτερη φάση αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη καρδιακή παροχή και συνεπώς αρτηριακή πίεση και πιθανά να τεθεί σε κίνδυνο η ροή του αίματος προς τη μήτρα.

Τι ισχύει σήμερα:
► Μελέτες που εξέτασαν την επίδραση προγραμμάτων άσκησης, που περιελάμβαναν άσκηση από ύπτια θέση, στη μητέρα και το έμβρυο δεν συσχετίστηκαν με καμιά δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης.
► Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακριβώς πόση ώρα μπορεί να ασκείται η έγκυος από ύπτια κατάκλιση.
► Από κάποιες (λίγες) μελέτες φαίνεται ότι τα έμβρυα 31% των γυναικών που συμμετείχαν σε οξεία άσκηση από ύπτια θέση, εμφάνισαν βραδυκαρδία.
► Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η άσκηση της εγκύου από ύπτια θέση είναι ασφαλής ή αν πρέπει να αποφεύγεται.

Τι προτείνεται:
Η γυναίκα μπορεί να ασκείται από ύπτια κατάκλιση.
Στην περίπτωση που κάποια έγκυος αισθανθεί αδιαθεσία, ζάλη, εξάψεις ή γενικά ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, το μόνο που έχει να κάνει και ΑΡΚΕΙ είναι να γυρίσει στο πλάι (κατά προτίμηση αριστερά), να καθίσει ή να φέρει το σώμα της σε μια πιο επικλινή θέση. Να προσαρμόσει δηλαδή τη θέση της άσκησης. Μας ενδιαφέρει επίσης να μην επιχειρήσει να σηκωθεί, καθώς η ορθοστασία μπορεί να επιδεινώσει την υπόταση με κίνδυνο να πέσει.

Άρα η άσκηση από ύπτια κατάκλιση στο 2o & 3ο τρίμηνο κύησης δεν απαγορεύεται. Αποφεύγεται σε κάποιες μόνο περιπτώσεις γυναικών ή τροποποιείται.

-Mottola et al. Br J Sp Med
2019;53:82–89

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.