Γυμνάζονται οι έγκυες στην Ελλάδα

ΑΝ και η αίσθησή μας είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες Ελληνίδες γυμνάζονται στην εγκυμοσύνη τους, στην πράξη τα νούμερα λένε άλλα.
Οι Ελληνίδες γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους μειώνουν κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας.
Μειώνουν ακόμη και τις απλές καθημερινές σωματικές δραστηριότητες όπως είναι η προετοιμασία γευμάτων ή το σήκωμα ελαφριών -βαριών αντικειμένων.
Μειώνουν και τις μετακινήσεις τους!
Δεν πληρούν τα ελάχιστα όρια σωματικής δραστηριότητας, ενώ η μόνη δραστηριότητα την οποία αυξάνουν, σε σχέση με τις προ της κύησης σωματικές δραστηριότητες, είναι το ΑΡΓΟ περπάτημα που το κάνουν είτε για διασκέδαση είτε για σωματική δραστηριότητα!
Ένα άλλο εύρημα που προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας είναι ότι οι Ελληνίδες θεωρούν ότι η γνώμη των γυναικολόγων τους για τη σωματική δραστηριότητα στην εγκυμοσύνη είναι από ουδέτερη (55%) έως αρνητική (13%) ενώ μόνο ένα ποσοστό 32% θεωρούν ότι η γνώμη των γυναικολόγων είναι θετική.
Από τη θεωρία λοιπόν μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ.
Κι ενώ ο ΠΟΥ, τα Αθλητιατρικά ή τα κολέγια Γυναικολογίας – Μαιευτικής, οι επιστήμονες και οι ερευνητές διατυμπανίζουν τα θετικά οφέλη της άσκησης στην έγκυο και το έμβρυο και επισημαίνουν τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής στην κύηση, εντούτοις γυναίκες και επιστήμονες υγείας αποφεύγουν την άσκηση στην εγκυμοσύνη.
Οπότε ακόμη και στις μέρες μας αυτό που χρειάζεται είναι η συστηματική συμβουλευτική των εγκύων και η ενημέρωση ή/και επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ενισχύεται η φυσική υγεία των γυναικών, των εμβρύων, των βρεφών, των Ελλήνων!
Stay tuned
Stay updated
Tsarna et al. Physical activity and exercise during pregnancy in Greece: A cross-sectional study. HJOG 2021, 20 (2), 75-92 | doi: 10.33574/hjog.0075
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.