Μητέρα ή Αθλήτρια; Ή μήπως αθλήτρια μητέρα;

Την τελευταία δεκαετία, οι ελίτ αθλήτριες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν και να υπερσκελίζουν τα στερεότυπα που αφορούν τη συμμετοχή τους στα αθλήματα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το ζήσαμε αυτό και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Μέχρι το 2016, που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συγκάλεσε συνάντηση εμπειρογνωμόνων στον χώρο της προγεννητικής άσκησης προκειμένου να αξιολογηθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν την άσκηση στην κύηση και ιδιαιτέρως την άσκηση εγκύων αθλητριών, γνωρίζαμε ελάχιστα σχετικά με την ασφάλεια και τα οφέλη της υψηλής έντασης, μακράς διάρκειας ή υψηλού όγκου άσκησης.

Πλέον και σύμφωνα με πολλές μελέτες, η συμμετοχή των αθλητριών στα αθλήματα τους
κατά την εγκυμοσύνη τους ΔΕΝ σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες
ή συμβάντα για την κύηση, τον τοκετό, τις ίδιες και τα μωρά που κυοφορούν.

Ωστόσο, από πολιτισμική άποψη, οι έγκυες αθλήτριες συχνά αντιμετωπίζονται αρνητικά από τον περίγυρο και τους θεατές καθώς φοβούνται ότι οι αθλήτριες θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο όταν αθλούνται κατά την κύηση.
Ο φόβος αυτός ενισχύεται από τα media καθώς συχνά στιγματίζουν τις έγκυες αθλήτριες, ακόμη και σήμερα που οι απόψεις για την άσκηση στην κύηση έχουν αρχίσει να αλλάζουν.

Οι ελίτ αθλήτριες συνήθως προπονούνται και αγωνίζονται κατά τα αναπαραγωγικά τους χρόνια και πρέπει να «πάρουν τη δύσκολη απόφαση» μεταξύ του να είναι μητέρες ή εξέχουσες αθλήτριες, σε ένα σύστημα που συνήθως δεν υποστηρίζει και τα δύο. Σε θέματα μητρότητας και γονιμότητας οι αθλήτριες αυτές είναι ίσως από τις πιο παραμελημένες ομάδες και δυστυχώς συχνά έρχονται αντιμέτωπες με πολιτισμικές και κοινωνικές πολυπλοκότητες που επιτείνουν την αβεβαιότητα και το άγχος τους για την αθλητική τους καριέρα αλλά και για το πως θα υιοθετήσουν και θα προσαρμοστούν στο νέο ρόλο: «μάνα-γυναίκα – αθλήτρια»

Για να συνυπάρξουν αυτοί οι δύο ρόλοι χρειάζεται οι γιατροί, οι προπονητές και οι αθλητικές οργανώσεις που ασχολούνται με ελίτ αθλήτριες όταν είναι έγκυες ή σκέφτονται την εγκυμοσύνη, να δημιουργήσουν συνειδητά ένα περιβάλλον και δίκτυο που θα εκτιμά και θα υποστηρίζει την εγκυμοσύνη όχι τυχαία αλλά βασισμένο σε στοιχεία κλινικών αποτελεσμάτων και οδηγιών.

Inspired by
Davenport MH, Nesdoly A, Ray L, Thornton JS, Khurana R, McHugh TF. Pushing for change: a qualitative study of the experiences of elite athletes during pregnancy. Br J Sports Med. 2022 Apr;56(8):452-457. doi: 10.1136/bjsports-2021-104755. Epub 2022 Feb 8. PMID: 35135828; PMCID: PMC8995814
Φωτογραφία
1. Νάντα Χαφέζ, έγκυος αθλήτρια ξιφασκίας, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Παρίσι
No Comments

Post A Comment