02 Jan Εγκυμοσύνη & Cross fit
Η άρση βαρών από όρθια ή ύπτια θέση και η Valsalva στην εγκυμοσύνη έχουν συχνά κατηγορηθεί και δαιμονοποιηθεί.
Ωστόσο αυτές οι κατηγορίες βασίζονται μόνο σε γνώμες ειδικών κι όχι σε ερευνητικά δεδομένα.
Σε καμιά περίπτωση δε προτρέπω τις γυναίκες να κάνουν κάτι από τα παραπάνω.
Αλλά αν μια γυναίκα συνήθιζε να προπονείται έντονα (αναψυχικά ή επαγγελματικά), η κατάσταση της εγκυμοσύνης της το επιτρέπει (φυσιολογική, χωρίς επιπλοκές) και η διάθεση της το “τραβάει”, τότε ναι, η γυναίκα μπορεί, υπό επίβλεψη, να ασκηθεί έντονα και με βούλα ερευνητική.
Αν πάλι η έγκυος όταν ξαπλώνει ύπτια, ζαλίζεται ή νιώθει αδιαθεσία σαφώς και πρέπει να αποφεύγει την άσκηση σε ύπτια θέση.
Άλλο όμως το αποφεύγω κι άλλο το απαγορεύεται γενικά κι οριζόντια.
Οπότε τι γίνεται; Μπορεί η γυναίκα να ασκείται έντονα με βάρη στην κύηση; Τι λένε τα βιβλιογραφικά δεδομένα;
Θα απαντήσω ΝΑΙ και θα στηρίξω την απάντηση μου με ανάφερα σε πρόσφατη έρευνα της η dr.christina_prevett
Στην έρευνα συμμετείχαν 675 έγκυες που ασχολούνται με το Cross Fit, Weight/Power Lifting που στην εγκυμοσύνη τους σήκωναν κατά ΜΟ το 73% του προ της κύησης σωματικού τους βάρους (snatch, 73%, bench press, 85%, clean and jerk, 94%, clean, 97%, squat, 133%, deadlift, 163%).
Το 72% αυτών των εγκύων έκανε ολυμπιακές άρσεις κι άρση βαρών από ύπτια θέση ενώ τη μανούβρα Valsalva τη χρησιμοποιούσαν λίγες γυναίκες.
Τρομακτικό; Για να δούμε όμως πως επέδρασε αυτή η προπόνηση στην κύηση και στον τοκετό;
Το 66% των γυναικών δεν ανέφερε καμία επιπλοκή στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.
Όσες διατήρησαν σε όλη την εγκυμοσύνη, τα επίπεδα προπόνησης που είχαν και πριν, σημείωσαν λιγότερες επιπλοκές στην κύηση και τον τοκετό από εκείνες που διέκοψαν την προπόνηση πριν τη γέννα.
Όμως οφείλουμε να αναφέρουμε την εμφάνιση ακράτειας μετά τον τοκετό που ανέφερε το 57% των αθλητριών. Η ακράτεια όμως, ούτως ή άλλως, είναι συχνή κατάσταση σε αθλήτριες τέτοιων αθλημάτων.
Οι έγκυες αθλήτριες λοιπόν της έρευνας που έκαναν βαριά προπόνηση στην εγκυμοσύνη δε είχαν καμιά επιπλοκή.
Οι αθλήτριες με φυσιολογική κύηση που επιθυμούν να συνεχίσουν να προπονούνται στην εγκυμοσύνη χρειάζονται απλά ένα σωστό team επιστημόνων να τις πλαισιώσουν.
info
Prevett C, Kimber ML, Forner L, de Vivo M, Davenport MH. Impact of heavy resistance training on pregnancy and postpartum health outcomes. Int Urogynecol J. 2023;34(2):405-411.
Sorry, the comment form is closed at this time.