Το Λίπος της Κοιλιάς στην Εμμηνόπαυση

Μια από τις αλλαγές που ενοχλεί τις περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση ​είναι η άνευ προηγουμένου συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, χωρίς να αλλάζει κάτι στη διατροφή ή την άσκηση τους.

Για να μπορέσω να αντιμετωπίσω το λίπος που συγκεντρώθηκε αδιακρίτως και στη δικιά μου κοιλιά, έπρεπε απαραιτήτως να κατανοήσω τους μηχανισμούς που την προκαλούν.
Μελετώντας, διαπίστωσα ότι οι λόγοι είναι: ορμονικοί, γενετικοί αλλά και ο τρόπος ζωής μας.

Γνώριζα πως μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση μειώνονται τα επιπέδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων.
Αυτό που έμαθα είναι πως οι δυο αυτές ορμόνες μειώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς από μια άλλη ορμόνη: την τεστοστερόνη (ανδρογόνο) η οποία πριν την εμμηνόπαυση παράγεται σε 3πλάσιες ποσότητες απ’ τα οιστρογόνα.
Τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη κουμαντάρουν το που και πως θα κατανεμηθεί το λίπος στο σώμα μας. Έτσι η μείωση των οιστρογόνων και η διαθέσιμη τεστοστερόνη είναι η συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει ανακατανομή του σωματικού λίπους που συχνά, στην εμμηνόπαυση, συσσωρεύεται στην κοιλιά.

Έμαθα επίσης πως τα χαμηλά οιστρογόνα προκαλούν μείωση της λεπτίνης, ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.
Κι επιπλέον κατανόησα την επίδραση της κακής ποιότητας ύπνου στη διαχείρηση του σωματικού βάρους: όταν διαταράσσεται ο ύπνος (σύνηθες στην εμμηνόπαυση) αυξάνεται η γκρελίνη, ορμόνη που πυροδοτεί την πείνα και προτρέπει το σώμα να διατηρήσει το υπερβολικό βάρος.

Κατάλαβα λοιπόν πως ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το σώμα μου στην εμμηνόπαυση, οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε συνήθειες (διατροφή, άσκηση, σωματική δραστηριότητα, ύπνος) και στην αλληλεπίδραση των ορμονών.
Αν λοιπόν ήθελα να ξεφορτωθώ το λίπος από την κοιλιά μου είχα τις εξής επιλογές:
Να προσαρμόσω τη διατροφή μου στις νέες συνθήκες (μειωμένος μεταβολισμός).
Να είμαι σωματικά δραστήρια.
Να συνεχίσω να ασκούμαι και κυρίως να αυξήσω τις προπονήσεις με αντιστάσεις καθώς η μείωση του μυϊκού ιστού που συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε (3-8% μετά τα 30) συνοδεύεται κι από μείωση του μεταβολισμού κι άρα αύξηση βάρους.
Να κοιμάμαι επαρκώς. Να κάνω γιόγκα και διαλογισμό.
Να ενημερωθώ από τον γιατρό μου για την ορμονική θεραπεία αντιμετώπισης της εμμηνόπαυσης.
Να χαμογελώ

Info

Kodoth V, Scaccia S, Aggarwal B. Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review. Womens Health Rep (New Rochelle). 2022, 13; 3 (1) : 573-81

Scott A, Newson L. Should we be prescribing testosterone to perimenopausal and menopausal women? A guide to prescribing testosterone for women in primary care. Br J Gen Pract. 2020, 26;70(693):203-204

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.