24 Dec Η άσκηση επιδρά θετικά στη γονιμότητα
Στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας.
Οι αιτίες υπογονιμότητας είναι συνήθως πολυπαραγοντικές με την παχυσαρκία, το πολύ χαμηλό BMI, το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.
Η άσκηση από την άλλη, ως γνωστόν, αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο διαχείρισης του σωματικού βάρους, πρόληψής και αντιμετώπισης πολλών παθολογικών καταστάσεων αλλά και διατήρησης της φυσικής, ψυχικής και νοητικής υγείας του ανθρώπου.
Σε ανασκοπική μας μελέτη θελήσαμε να διαπιστώσουμε αν και πως η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα γονιμότητας και με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι ερευνητές συναινούν στο ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες και μειώνει τους παράγοντες υπογονιμότητας στις γυναίκες.
Βρήκαμε επίσης πως η μεσαίας -υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή άσκηση με αντιστάσεις επιδρά θετικά στη συγκέντρωση σπέρματος στους άντρες.
Καμία απολύτως επίδραση δεν έχει η χαμηλής έντασης άσκηση στην ικανότητα γονιμότητας και των δύο φύλων ενώ η εξαντλητική άσκηση, υψηλής έντασης και όγκου, μειώνει τη συγκέντρωση και την κινητικότητα του σπέρματος.
Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι η συστηματική, πολύωρη, μέτριας έντασης ποδηλασία μειώνει τον όγκο, τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων επηρεάζοντας τη μορφολογία του σπέρματος.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε πως η συστηματική μέτριας έντασης άσκηση αλλά και η μέτριας -υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να προταθεί τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες ως μέτρο/φάρμακο αύξησης της ικανότητας σύλληψης ή μείωσης της υπογονιμότητας.
__
Η επίδραση της άσκησης στη γονιμότητα, Α. Συντάκη, Α. Ζουρλαδάνη, Ε. Χατζηαποστόλου, Ε. Παπουλίδου, 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητιατρικής
__
Image from rawpixel.com
Sorry, the comment form is closed at this time.